Ana Sayfa
Rektörü Çukurambar Belirliyor
14 Kasım 2010 Pazar 19:51
Kimin Rektör olacağı AK Parti'li milletvekillerinin yoğun olarak yaşadığı Çukurambar'daki kafelerde belirleniyor.

   YÖK’ün, Giresun Üniversitesi’ndeki (GÜ) seçimlerde en çok oyu alarak birinci olmasına karşın liste dışında bıraktığı Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar, kimin rektör olacağının AKP’li milletvekillerinin yoğun olarak yaşadığı Çukurambar’daki kafelerde belirlendiğini belirterek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın rektör atama sürecine müdahale ettiğini kaydetti.

   Prof. Dr. Osman Metin Öztürk’ün emekli olmasıyla boşalan GÜ Rektörlüğü için üniversitede yapılan seçimlerde 31 oyla birinci olan Prof. Dr. Bahar’ın, YÖK tarafından çizilerek listeye bile alınmamasında iktidarın açık müdahalesi ortaya çıktı. Bahar listeye girememesinin perde arkasını Cumhuriyet’e anlattı. YÖK’ün yaptığı haksızlığın iyice ayyuka çıktığını anlatan Bahar, YÖK tarafından GÜ’ye vekil rektör olarak atandığını ve iki hafta sonra yapılan seçimlerde 89 akademisyenin 31’inin oyunu alarak birinci olduğunu anımsattı.

   GÜ’deki birinciliğinin daha önce rektör olmasıyla ilişkisinin olmadığını, yalnızca 2 hafta vekil olarak görev yaptığını ifade eden Bahar, atama sürecinde siyasetin müdahalesi olduğunu kaydetti. Bakan Atalay, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve YÖK üyesi Mustafa İsen, YÖK Başkanvekilleri Prof. Dr. Yekta Saraç ve Doç. Dr. Ömer Demir’in rektör belirleme sürecine müdahale ettiğini kaydeden Bahar, “Süreç içerisinde müdahale ettiler. Hocalara seçim yaptırıyorsunuz ve onların iradelerini hiçe sayıyorsunuz. Kimin rektör olacağı Çukurambar’daki kafelerde belirleniyor” dedi.

   31 oy ve 29 oy alan adaylar liste dışında bırakılırken, 4 oy ve 2 oy alan adayların listeye alınmasını eleştiren Bahar, “Daha önce eleştirdikleri uygulamaların aynısını yapıyorlar” dedi.

   Siyasetin üniversite üzerinde çok büyük etkisi olduğunu belirten Bahar, kendisi hakkında AKP Milletvekili Ali Temür’ün “Hoca bu süreci iyi yönetemedi” dediğini kaydetti. Bahar, “Ben onlardan icazet alacağım, onların onayını alacağım, ondan sonra emirlerini yerine getireceğim. İstenilen şey bu” diye konuştu. Bahar, özellikle yeni kurulan üniversitelerde gerçekleştirilen seçimlerin tamamen göstermelik olduğunu ve siyasetin üniversitelere etkili bir şekilde müdahale ettiğini kaydetti.

   GÜ’de yaşanan krizi Cumhurbaşkanı Gül’ün çözebileceğini kaydeden Bahar, YÖK’ün yapısı ve işleyişine neşter vurulması gerektiğini dile getirdi. Bu süreçle ilgili en yetkili makam olan cumhurbaşkanlığının emir vermesi gerektiğini kaydeden Bahar, “Cumhurbaşkanı en üst makam. Rektör atamalarına kendileri karar veriyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı haksızlığın bedelini YÖK’e atmamalı. YÖK listesindeki sıralamanın neye göre yapıldığını sormalı” diye konuştu.

***************************************

YANLIŞ HESAP ÇANKAYA'DAN DÖNER

Ali Zafer TOPŞİR

“ Emaneti ehline verin” anlayışına sahip kişiler olarak seçkinlerin iktidarları dönemindeki rektör atmalarını, özellikle iki oy alıpta rektörlük koltuğuna oturabilenlerin vicdanlarının hiç mi kanamadığını hep düşünmüşümdür. Bu tür atamalardan dolayı geçmiş dönemlerde epey tartışmalar olmuştur. O dönemlerde zaman zaman ne kul hakkı ne de oy hakkı gözetilmiştir.

   Gel zaman git zaman geçmişin mağdurları olan yeni iktidar seçkinleri döneminde de değişen bir şey olmamıştır. Haksızlık kötü ben yapmadığım sürece, zülüm kötü ben yapmadığım sürece. Ancak benim zalimimde iyi despotumda iyi anlayışı herkeste genel kural olmuş gibi. Aynı hamam aynı tas, sürüp gidiyor.

   Derken;

   Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle yapılan son rektör atamaları, ülkemizin atamalarda demokratik anlayışa doğru evirildiğini gösteren bir ışık oldu.

   Son rektör atmalarını sonuçları açısından ele alacak olursak:

1-                     Muaviyeci bir anlayış olan “ Ben yaptım oldu” anlayışını Sayın Cumhurbaşkanımız ortadan kaldırarak, üniversitede yapılmış olan seçimleri dikkate almış olup üniversitedeki rektör seçimlerinde, ilk üçe giremeyenlerin rektör olarak atanamayacaklarını ortaya koymuştur.

2-                     Üniversitedeki seçimlerde 1. olanla 2. olan arasında aşırı oy farkı varsa, YÖK tarafından 2. olan teklif edilse bile Sayın Cumhurbaşkanımızın duruma el koyup düzeltme yapacağı anlaşılmıştır.

3-                      Onbeş üniversitede yapılan son rektörlük seçimlerinde, Sayın Cumhurbaşkanımız üniversite öğretim üyelerinin tercihlerini dikkate alarak oniki üniversitede, oylamada üniversiteden birinci sırada gelenlerin rektör olarak atamalarını yapmıştır. Yani Sezarın

 hakkını Sezara vermiştir. Kaldı ki YÖK’ e bırakılan irade öyle istediğini yap anlayışındaki bir seçim iradesi değildir. Kimse iki dakikacık gördüğü kişi hakkında müneccim olup doğru karar veremez. Kanun yapıcı birinci olanlarda sorun çıkar diye ( ki o zamanlar aşırı bir güvenlik soruşturması yapılıyordu.) tercih hakkı bırakmıştır. YÖK ise bu istisna durumu genel kural haline getirmiştir. Tıpkı benimde YÖK’ de çalışırken teknik eleman olarak hazırlanışında bulunduğum öğrenci harçlarının sadece öğrencilere kullanılması gerekirken kullanılmadığı durum gibi.

Sayın Cumhurbaşkanımızı bu demokratik davranışından dolayı kutlar saygı ve hürmetlerimi sunarım.

 Kısaca dostlarım; Haksızlık ve zulüm anlayışına karşılık “Yanlış hesap Çankaya’dan dönecek” gibi...



Etiketler : Rektörü, Çukurambar, Belirliyor, ,


Bu Haber Toplam 7787 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: