Ana Sayfa » Dernekler
Çınar Çetinkaya'dan Şok Açıklama
23 Şubat 2012 Perşembe 19:48
Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) Kurucu Başkanı ve GİRFED Demiryolu Komisyon Başkanı M.Çınar Çetinkaya son durumu değerlendirdi.

M.ÇINAR ÇETİNKAYA’DAN ŞOK AÇIKLAMA

 

“ERZİNCAN-GÜMÜŞHANE-TİREBOLU-TRABZON DEMİRYOLU GÜZERGÂHI FİZİBİL (YAPILABİLİNİR) ÇIKMADIĞI HABERLERİ DOĞRUDUR” DEDİ.

 

Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) Kurucu Başkanı ve Giresun Sivil Toplum Dernekleri Federasyonu (GİRFED) Demiryolu Komisyon Başkanı M.Çınar Çetinkaya, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaşım Ana Bilim Dairesi Başkanı Prof. Dr Fazıl Çelik tarafından gündeme getirilen “ Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergâhının etüt proje ve fizibilite ihalesini alan firma, yaptığı çalışmalarını tamamlamış ve güzergâhın fizibil olmadığını belirten raporunu devlete sunmuştur. Bu durumda en yapılabilir uygun güzergâhın Bayburt-Of güzergâhı olduğunu ve devletimizin bu güzergâha yönelmesi gerekmektedir” şeklinde ki açıklamalarına şu şekilde cevap vermiştir.

“Sayın Hocamızın Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergâhı ekonomik olarak fizibl çıkmamıştır şeklinde ki haberleri doğrudur. Ancak bu durumu fırsat bularak güzergâhın Bayburt-Of hattına kaydırılması gereklidir görüşü tezat bir düşünce şeklidir. Çünkü DLH tarafından hazırlattırılan fizibilite raporunda, Bayburt-Of-Trabzon hattının da fizibil olmadığı yazılıdır. Yurdumuzun tüm bölgelerinde bu tip yapılan fizibilite araştırmalarında, sonuç her zaman demiryolu hatlarının yapımı için ekonomik olarak fizibil çıkmayacaktır. Bizler, bu güzergâhın fizibl çıkacağı şeklinde ki beklentiler içersine hiçbir zaman girmedik. Bir hattın fizibil çıkması için o güzergâhın yapımı için harcanan paranın 20 yıl içersinde geri dönmesi gereklidir. Bu durumun, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da gerçekleşmesi mümkün değildir.

Devlet, yapacağı demiryolları için samimi ise hiçbir zaman bir demiryolun ekonomik olarak çıkan fizibilite sonucuna bakmaz. Çünkü bir hattın yapılmasında ekonomik değerlerden ziyade, ulusal güvenlik, savaş hali gibi askeri stratejik durumlar, kamu beklentileri, güzergâhın geçeceği bölgelerin ülke ekonomisine yapacağı katma değerler, hattın diğer bölgeler ve komşu ülkelerle olan ilişkisi gibi etkenleri göz önünde bulundurmak zorundadır. Geçmiş dönem hükümetleri, Erzincan-Trabzon hattının yapımından kaçmak için her zaman hattın fizibil olmadığı bahanesinin arkasına saklanarak tüm toplumu uyutmuşlardır. Günümüz Hükümeti, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon ve Gümüşhane-Tirebolu hattının yapımının biran önce gerçekleşmesi için istekli görünmektedir.

Biz Tirebolu ve Giresunlular olarak her zaman duyarlı ve donanımlı olarak bir asırdır beklediğimiz Harşıt Vadisi Demiryolu Hayalimizin gerçekleşmesi için tüm konularda çalışmaların içersinde olmalıyız. Kimse geri adım atmamalıdır. Bayburtlu dostlarımızın da 2. bir Trabzon güzergâhını ülkemiz ekonomisine kazandırmak için devlet ve hükümet nezdinde yoğun çalışmalar içersine girmelidirler. Keşke Atamızın dediği gibi, yurdumuzun tüm şehirleri, medeni dünya ülkeleri gibi demir ağlarla birbirlerine bağlanabilse.

Bizler, bölge olarak kalkınmanın, ülke kalkınmasında çok büyük etken olabileceğinin düşüncelerini taşımaktayız.



Etiketler : Çınar, Çetinkaya'dan, Şok, Açıklama,


Bu Haber Toplam 9005 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: