Ana Sayfa » GİRESUN
Yalancı Bahar,Fındığa Zarar Verdi
28 Ocak 2011 Cuma 10:07
Karadeniz'de bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi fındığa zarar verdi.

   Espiye, Demirci köyünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı fındık ağaçları meyve verdi.
   Giresun’un Espiye ilçesi Demircili köyünde Salih Özdemir`e ait evin bahçesinde bulunan, yaprağı olmayan fındık ağacında yalancı bahara kanıp oluşan çotanak görenleri şaşırtıyor.

   Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, yaptığı açıklamada, yalancı bahara kanarak fındık veren ağaçları görenlerin hayrete düştüğünü söyledi.

   Karadeniz`de bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve fındığın yaşanan yalancı baharla birlikte meyve vermeye başlamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Uçar, şöyle konuştu:

   ``Yörede önceki yıllarda bu dönemlerde yoğun kış şartları yaşanıyordu. Şimdi ise bahardan kalma günler etkisini sürdürüyor. İlk kez bu mevsimde fındık ağacının meyve verdiğini gördük. Dünyada birçok ülke yoğun kış şartları ile boğuşurken biz bahardan kalma hava nedeniyle fındık ağacının meyve vermesine şahit oluyoruz. Biz böyle bir şeye ilk defa şahit oluyoruz. Yaşı 90`a ulaşan dedelerimiz fındığın bu mevsimde oluşmasını ilk defa gördüklerini söylüyor. Fındığın bu ayda bu şekilde oluşmaması lazım. Çünkü daha fındığın bu şekilde oluşmasına 5 ay daha var. Fındık yalancı bahara kandı.``

   Bahçenin sahibi Salih Özdemir ise 80 yaşında olduğunu ifade ederek, ``Hayatım fındık tarımı yapmakla geçti. Bugüne kadar ilk kez böyle bir olaya şahit oluyorum. Bu durumu daha öncede büyüklerimden de duymadım. Oysa çoktan kar yağması ve ağaçların karın altında olması gerekiyordu`` dedi.



Kaynak: taka Etiketler : Yalancı, Bahar,Fındığa, Zarar, Verdi,


Bu Haber Toplam 8263 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: