Ana Sayfa » Güncel
Taksim'de Giresun rüğarı
28 Nisan 2015 Salı 02:33


 

 

Giresunlular’ın bu yıl 3. sünü düzenlediği ve “feshane Günleri” dikkat çekmek amacıyla düzenlenen İstiklal Caddesi’ndeki yürüşüyün bu yıl ki sloganı “barış ve kardeşlik”ti.
“Giresun Yürüse Kardeşlik için barış için yürür.” İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen binlerce Giresunlu Tünel’den başlayarak Taksim’e kadar yürüdü. Ellerinde Giresun’un önemli kültürel değerlerinin ön plan çıktığı pankartlar, kemençe, davul, zurna eşliğinde horonlar, damat ve gelinin bindiği kayık karadan yürütülmesi İstiklal Caddesi’nde turistlerin meraklı bakışları arasında gerçekleşti.
Adeta sokak karnavalını andıran yürüyüşü gören bazı turistler fotoğraf makineleriyle kaydederken bazıları ise bu etkinliği çok değişik ve güzel bulduklarını ifade etti.
Düzenlenen yürüyüşü organize eden Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Turan, “Doğduğu değil doyduğu yerde yaşamak zorunda kalan Giresunlular her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce hemşehrisiyle bir araya gelmiştir. İstanbul’da nüfus olarak yaşayan ikinci büyük il olan Giresun, bugün kardeşlik sloganıyla yürümüştür. Bu yürüyüşte Giresun’un kültür değerlerinin tanıtılması da sağlanmıştır. Ayrıca bu yürüyüşümüz 9’uncusu düzenlenecek olan Feshane’de Günlerinin işaret fişeğidir” dedi.
Yürüyüşün en çok dikkat çeken kortejlerinden biri de Çatalağaç Köyü Derneği’nin korteji oldu. Yöresel kıyafetlerini giyen kadınları, günlük hayatta kullanılan bakraç, kufa, eğercek ve beşiğiyle ve kemençe sanatçılarıyla yürüyüşe katılan derneğin 2011 yılında kurulan Halk Oyunları ekibi de en çok dikkat çekenler arasındaydı. Dernek yönetimi yaylalara yapılan otçu göçlerindeki görüntüyü taksimde yaşatmaya çalıştı. Sırtında beşiği ile yürüyen anne, elindeki eğerceğiyle yolda yün eğiren kadın, sırtında kufa ile su taşıyan kadın, sırtlarındaki püsküllü çantalarıyla, peştamal ve yöresel kıyafetleriyle istiklal caddesinde yürüyen Çatalağaçlılarla buradaki turistler bol bol resim çektirdi.
Çatalağaç Köyünün kemençe sanatçısı Şerif Pir’de kortej aracının üstüne çıkarak korteji yol havasıyla Galatasaray lisesine getirdi. Burada kıyılacak nikah öncesinde gelin ağlatma havası çalan Pir daha sonra Çatalağaç Halk Oyunları Ekibi ile Çaytaklı ve Cemo oyunlarını katılımcılara sergileyerek büyük beğeni topladı. Ayrıca derneğin kadın kollarının hazırladığı “Fırındarısı Helvası” protokole ikram edildi.
Dernek resmi facebook adresinden Yürüyüşte emeğeği geçen tüm köylülerine ve ulaşımları konusunda yardımı esirgemeyen Beykoz Belediye Başkanlığı ve Beykozlu Giresunlular derneğine teşekkür mesajı yayınladı.
 
Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Baha Öğütgen, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın katılırken, AK Parti Giresun İl Başkanı Hasan Ali Tütüncü, AK Parti birinci sıra milletvekili adayı Turan Alçelik, CHP İstanbul Milletvekili adayı Emine Gülizar Emecan, Giresun il ve ilçelerindeki belediye başkanları da yürüyüşe katılanlar arasındaydı.
Haber : Abdullah Öner Meral
Günceleyen:Aydın Kömürcü


Etiketler : Taksim'de, Giresun, rüğarı,


Bu Haber Toplam 6082 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: