Ana Sayfa » GİRESUN
Fındık Üreticisi Zor Durumda
14 Ağustos 2010 Cumartesi 17:46
Başbakan Erdoğan "Bundan sonra fındık piyasası içinde devlet olarak olmayacağız" dedi.

Fındık üreticisi yine kaderine terk edildi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bundan sonra fındık piyasası içinde devlet olarak olmayacağız. Tarım Bakanlığı ve Fiskobirlik arasında yapılacak görüşme ve çalışmaların ardından fındıkla ilgili açıklama yapılacak'' dedi. 


   Erdoğan, memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde katıldığı bir televizyon programda kendisine yöneltilen fındık ile ilgili soru üzerine ''Fındık meselesinde elimizden geleni bugüne kadar yaptık. Gerekli destekleri verdik. Alivericilerin aldığı 2-3 TL gibi rakamlara rağmen biz 5 TL'ye kadar çıktık. Bunun bize yüklediği maliyetler var. Bizim verdiğimiz sözün süresi doluyor. Bundan sonra fındık piyasası içinde devlet olarak olmayacağız, olamayız.

   Fiskobirlik'in yaşadığı sıkıntılar ortada. Bizim elimizde 280 bin ton kadar TMO'da fındık var. Tarım Bakanımız ve Fiskobirlik yöneticileri ile Trabzon'da dün bir araya gelerek görüştük. Kendi aralarında bundan sonra bir görüşme daha yapacaklar ve o çalışmalardan sonra bir nihai karara varacaklar. Fındıkla ilgili kararı birlikte duyuracaklar” ifadelerini kullandı.

   Başbakanın bu açıkla-maları fındık üreticileri tarafından şaşkınlıkla karşılanırken çıkış arayan Fiskobirlik Yönetimi de bazı mülklerini fındık karşılığında Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) devretmek istiyor. Baş-bakan Erdoğan ile görü-şen Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'ın birliğin borcunu 84 milyon lira olarak söylediği bildirilirken personelin maaşlarını bu rakamın içine katmayıp Trabzon ve Giresun'daki gayrimenkullerini fındık karşılığı TMO'ya devre-derek maaşları ödemeyi hedeflediği öğrenildi.


   Fiskobirlik Yönetimi-nin gayrimenkul satıp maaş ödeme girişimine Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav'dan tepki geldi. Cirav, birlik yöneticile-rinin gayrimenkulleri satarak kendi maaşlarını temin etmeye çalış-malarının kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirterek, "Bu tür bir yaklaşım hiç ama hiç etik değil" dedi.


   Fiskobirlik'in üreticiye borcu olduğunu bu an-lamda da önceliğin üre-ticiye verilmesi gerektiği-ne dikkat çeken Cirav, "Yöneticilerin fedakarlık yapması lazım. Üreticinin alacağı varken yöneticinin maaşı ödenmez. Öncelik üreticinin hakkıdır. Bu girişimi hiç ama hiç etik bulmuyorum. Bu para milletin üreticinin hakkıdır. Üretici birliğine fındık vermiştir ve emeğinin karşılığını alamamıştır. Hal böyleyken gayrimenkulleri satıp bununla sadece yöneticilerin maaşlarını ödeyip üreticiyi kaderine terk etmek vicdansızlıktır.


   Önce üretecinin hakkı ödenmeli ondan sonra sıra maaşlara gelmelidir. Ayrıca FKB gayrimenkullerinin bu şekilde satılarak kaybolup gidecek olması da üzüntü vericidir" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

 



Kaynak: giresunsonhaber Etiketler : Fındık, Üreticisi, Zor, Durumda,


Bu Haber Toplam 8195 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: