Ana Sayfa » Güncel
Fındık Fiyatları Rekor Kırabilir
11 Eylül 2011 Pazar 08:17
FINDIK, Rekor Kıracak! Rekoltenin bu yıl beklenenden az olması nedeniyle fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Rekolte az olduğu için fındık fiyatı altın çağını yaşayacakve  tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak

Türkiye’de fındık rekoltesinin bu yıl beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ve Türkiye’nin “yeşil altını” fındığın bu yıl fazla kazandıracağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de fındık rekoltesinin bu yıl beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ve Türkiye’nin “yeşil altını” fındığın bu yıl fazla kazandıracağı tahmin ediliyor. Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, yörede fındığın sahil ve iç kesimde hasadının tamamlandığını, patoza verilerek harmana serildiğini ve yüksek kesimlerde ise hasada devam edildiğini söyledi.

Hem iç pazarda hem de dış pazarda toplam 650 bin ton fındığın satılabildiğini, ancak bu yılki 400 bin tonluk fındık rekoltesinin hem iç hem de dış pazar ihtiyacını karşılayamayacağını ifade eden Akbaşlı, şöyle konuştu:

“Pazarda yaklaşık 250 bin ton açık var. Bu açığın karşısında da TMO’nun elinde 100 bin ton fındık var. Dolayısıyla her halükarda TMO’nun elindeki fındık da piyasa girmiş olsa yaklaşık 100 bin ton açık oluşacak. Bu yıl fındığın yeşil altın olmasını bir yana bırakın, zümrüt değerinde olacak. Tahminimiz bu yıl fındık fiyatı en az 7 liranın üzerinden işlem görecektir. Serbest piyasada Giresun kalite fındık tüccar tarafından 6. 5 liradan alınmasına rağmen hiç bir çiftçimiz pazara fındık getirmiyor ve bu yıl çiftçimiz fındığın 7. 5 lira olmasını istiyor.

Orta kesimde yarı, biraz yüksek kesimlerde de birazcık fındık var. Dolayısıyla da rekoltenin bu yıl açıklandığı gibi 400 bin ton civarında olması bekleniyor” diye konuştu. Akbaşlı, fındığın fiyatını çiftçilerin belirlemesini istediklerini ifade ederek, “Fındığın üreticisi çiftçilerimiz, dolayısıyla da çiftçimiz, aklındaki fiyat neyse bu fiyattan ürününü satmalı” dedi. Fındık üreticisi Fehmi Uzuner ise geçen yıl 2 ton civarında fındık hasat ettiğini, ancak bu yılki hasat ettiği fındığın 500 kiloya bile ulaşamayacağını söyledi.(Zeki AL).



Kaynak: Taka Gazetesi Etiketler : Fındık, Fiyatları, Rekor, Kırabilir,


Bu Haber Toplam 9859 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: